0

- nu alle dagen geopend -- nu alle dagen geopend -> Openingstijden

0

- nu alle dagen geopend -- nu alle dagen geopend -> Openingstijden

De verschillende biersoorten en hun kenmerken

Geen bier is hetzelfde. Dat ruik je, proef je en dat beleef je. En je ziet het zelfs, nog voordat je een fles opentrekt: schappen vol met verschillende bier- en speciaalbiersoorten. Allemaal ooit geboren vanuit nieuwsgierigheid, creativiteit, verrukkelijkheid en dorstigheid (natuurlijk). En onze bierbemanning, die voegt hier nog een flinke teug avontuurlijkheid en onbevreesdheid aan toe. Want alleen door eindeloos veel moed en doorzettingsvermogen te tonen, schenken we nu de lekkerste bieren. Maar welke verschillende biersoorten zijn er?

Het verschil tussen bier en pils

Echte zeemanslieden houden van korte metten maken. Laten we dat hier ook maar meteen doen: bier en pils zijn niet hetzelfde. Dus als iemand pils zegt en bier bedoelt, dan weet jij wat jou te doen staat - anders: wij zoeken nog iemand die ons dek komt zwabberen. Maar wat is dan het verschil tussen bier en pils? Pils is een biersoort en met bier bedoelen we alle bestaande biersoorten. En jij weet dit vast: dat zijn er heel veel. Daarom beperken we ons in dit blog tot drie biersoorten - da’s nog knap lastig voor een stel dorstige matrozen.

IPA bier: wat is het?

De ontdekkingsreis van India Pale Ale (IPA bier) voert niet alleen terug in de tijd, maar ook over zee. Geen lange en woeste oversteek, hoewel het op de Noordzee ook behoorlijk kan spoken. Want voor de oorsprong van IPA bier koers je ‘slechts’ op Engeland aan. Destijds gebrouwen met de bedoeling langer houdbaar te blijven, zodat 17e-eeuwse soldaten en burgers onderweg naar de Indiase kolonie altijd goed konden drinken. Zo’n overtocht duurde wel vijf maanden(!); zo lang ging hun bier niet mee. Geen zeewaardig bier dus.

Maar hoe houd je de zeevaarders dan voor lange tijd koest? Daar bedachten de Engelse brouwers van toen iets heel slims op: meer hop en meer alcohol (5 - 7,5%) verlengt de houdbaarheid. En met deze rijke vondst voor het maken van IPA bier is ook de bemanning van Het Brouwdok op expeditie uitgegaan. Het gouden resultaat: Indian Pale Ale - Expeditie India. En niet veel later kwamen we ook met een eigen Fryske variant: Ype - De Fryske IPA. We blijven tenslotte ook eigenwijze zeelieden die trots zijn op hun afkomst.

Wat is Tripel bier?

Licht van kleur, licht bitter en tegelijkertijd zwaarder in alcoholpercentage (7 - 10%): dat is duidelijk een Tripel bier. Maar waarom het juist Tripel bier heet, dat is onbekend. Meerdere dappere pogingen zijn er gedaan, maar de ware ontdekking blijft uit. En zoals dat dan gaat, bedenkt iedere bierkenner zijn of haar eigen geloofwaardige theorie - het zijn net sterke zeemansverhalen. Ook aan boord van Het Brouwdok wordt er volop gegist: naar de oorsprong van dit bier én om een goeie Tripel te brouwen.

Het Vlaams Paard is onze drie-granen Tripel bier met drie verschillende hoppen. Daar heeft kapitein Gerard zijn bemanning goed mee voor het lapje gehouden, want Tripel staat dus niet voor het gebruikmaken van drie granen. En toch heeft hij het voor de geloofwaardigheid toegevoegd, maar eigenlijk smaakt-ie zo gewoon veel beter. Onze Tripel is krachtig in alcoholpercentage door het bijmengen van (kristal)suikers. En tegelijkertijd niet ontzettend moutig en zelfs verrassend doordrinkbaar, waarmee het Vlaams Paard uniek is in zijn soort.   

Van Tripel bier raak je normaliter snel vol; zo niet van het Vlaams Paard. Die blijft verrassend doordrinkbaar.  

Wat is Blond bier?

Goudgeel als een vroegere zeemansschat, dat is het uiterlijk van perfect gebrouwen blond bier. De schat van vandaag de dag: een rijkdom aan bijzondere soorten die bij tal van bierdrinkers in de smaak vallen. Hoe dat kan? Logisch. Blond bier is verraderlijk soepel doordrinkbaar. Sterk toegankelijk en vaak toch ontzettend variërend in alcoholpercentage. Daarnaast is blond bier in vele verschillende stijlen verkrijgbaar.

Aan boord van onze ‘blonde’ bemanning vind je Slim Simmer, ook wel zwaar zomers goud genoemd. Want ook op een zwoele zomeravond wil je goud in handen hebben, toch? Geheel passend bij het warme seizoen geeft dit speciale blond bier jou de frisheid waar je op dat moment sterk de behoefte aan hebt. Kortom: jouw frisse dorstlesser met een zoete aroma van sinaasappel voor als de zon ondergaat en jij het er nog even goed van neemt. Onze Slim Simmer kan altijd, doordat we deze lager in alcohol brouwen. Slim om te drinken!

Smaken de bieren hierboven naar meer? Proef dan ook vele andere biersoorten bij Het Brouwdok! We hebben werkelijk een schat aan karaktervolle en zeewaardige brouwsels om te ontdekken. Dit is pas het begin van jouw eigen, unieke ontdekkingstocht... Bekijk ons assortiment of zet voet aan wal in onze buitendijkse brouwerij.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »