0

- nu alle dagen geopend -- nu alle dagen geopend -> Openingstijden

0

- nu alle dagen geopend -- nu alle dagen geopend -> Openingstijden

EXPEDITIE ECUADOR

In de voetsporen van Darwin

Het Expeditieschip van het Brouwdok verlaat Uruguay, rondt Kaap Hoorn en vaart via de westkust van het Zuid-Amerikaanse continent naar de evenaar. Op de Galápagos eilanden aangekomen, een eilandengroep die bij Ecuador hoort, doet het wetenschappelijk team, in de voetsporen van Charles Darwin, een bijzondere ontdekking. 

Evolutietheorie

Eerst wat geschiedenis: De Galápagos eilanden en Charles Darwin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Darwin ontdekte de eilanden niet. Hij arriveerde in 1835, 300 jaar nadat de eilanden in 1535 werden ontdekt toen een schip uit koers raakte. Zijn bezoek van vijf weken resulteerde in zijn evolutietheorie, die hij presenteerde in "The Origin of Species", gepubliceerd in 1859. In dat boek merkte Darwin op dat het mogelijk was om te onderscheiden van welk eiland een schildpad kwam door de vorm van zijn schild, evenals hoe de vinken en kolibries van eiland tot eiland varieerden.

Eigen ontdekkingen

Onderzoekers van het Expeditieschip deden hun eigen ontdekking. Ze zien dat op elk van de eilanden de bekende biersoort IPA zich verschillend ontwikkelt. De biersoort is aangepast aan de lokale omstandigheden. Op een van de eilanden bijvoorbeeld, waar veel ananas voorhanden is, blijkt de lokale IPA ook een geduchte hoeveelheid ananas te bevatten.

Op een naastgelegen eiland, waar de ananas veel minder gedijt, blijkt de IPA zich in een heel andere richting te ontwikkelen. Dit fenomeen kan worden vastgesteld na bijzonder veel vergelijkend onderzoek. Het zet ons team aan het denken: zou het zo kunnen zijn dat in de loop van de tijd biersoorten veranderen en dat de soort die het best is aangepast aan de omstandigheden uiteindelijk het meest succesvol is? En waarlijk, dat lijkt inderdaad zo te zijn. We werken aan deze theorie, die we uiteindelijk in boekvorm zullen publiceren onder de titel 'De oorsprong der biersoorten' maar hebben intussen gemeend de IPA waarmee ons denken zo ingrijpend is veranderd aan u te schenken.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »