0

- nu alle dagen geopend -- nu alle dagen geopend -> Openingstijden

0

- nu alle dagen geopend -- nu alle dagen geopend -> Openingstijden

Het Brouwdok

- ONZE KETELS, JOUW BIER- BEKIJK ONZE BIEREN! >- CONTACT >

 

Kijkje in de keuken

Dit is waar we elke dag wakker voor worden. Waar ons hart sneller van gaat kloppen. En waar we jou net zo graag warm voor willen laten lopen als we dat zelf doen! Craftbier brouwen; we doen niets liever.

Het Brouwproces

Magie én chemie

Dit is waar we elke dag wakker voor worden. Waar ons hart sneller van gaat kloppen.
En waar we jou net zo graag warm voor willen laten lopen als we dat zelf doen!
Craftbier brouwen; we doen niets liever.

0. #Recept 

Voordat er ook maar een korreltje graan in de ketels verdwijnt heeft een bierbrouwer er al een intensief traject opzitten. Om goed te kunnen brouwen namelijk, moet je goed kunnen proeven. En bedenken welk ‘karakter’ je bier moet krijgen. Welke mouten voeg je samen? Hoe moet je bier straks voelen? Ruiken, proeven? Wordt het een donker of licht biertje? Kruidig, zacht, explosief of juist hoppig? Het recept is als een schilderspalet: met de mouten, kruiden, hoppen en gist als ingrediënten voor een waanzinnig schilderij. Mét een eigen signatuur.

1. #Schroten 

Niet verpulveren, maar pletten… Da’s het devies voor schroten, de brouwersterm voor het openbreken van de moutkorrel en het vermalen van de inhoud. Een uiterst precies karweitje… Het kaf (de buitenkant van de moutkorrel) moet zo heel mogelijk blijven (die fungeert later in het brouwproces als filter), terwijl de binnenkant juist fijngemalen wordt.

2. #Maischen

Ooit een brintapapje gemaakt? Wanneer de geschrote mout wordt gemengd met warm water, onstaat er een beslag dat veel weg heeft van dit welkbekende ontbijtje…
Enzymen uit het mout breken het zetmeel af en maken er suikers van die o zo belangrijk zijn voor de body, smaak, prikkels en procenten van en in het bier.

3. #Filteren

Een reusachtig ‘vergiet’ scheidt de wort (zo heet de vloeistof die nu ontstaat) van de bostel (de graanresten). Onze bostel vangen we op en brengen we naar een zorgboerderij in Tritsum. De koeien, varkens, schapen en kippen daar zijn er dol op.

4. #Koken

Tijd om ons favoriete ingrediënt toe te voegen: hop! Hop is een natuurlijk conserveringsmiddel en zorgt voor die typisch bittere toon van bier. Ook voor smaak en geur trouwens. Niet verder vertellen, maar wij zijn zeer (!) scheutig met het toevoegen van hop. Omdat het zo waanzinnig veel smaak toevoegt.

5. #Vergisten

Nadat de wort gekoeld is, verhuist –ie naar de vergistingstank. Daar voegen we een snufje magie toe: gist! Wonderbaarlijk wezentjes zijn het, die gistcellen. Als een goed getraind team ‘happertjes’ komen ze in actie om de suiker uit de mout om te zetten in alcohol en CO2. Na een dag of zeven hebben ze hun werk gedaan. Hoe stevig het bier uiteindelijk wordt, hangt af van de hoeveelheid suiker die in de wort zit. Ook de temperatuur waarop –ie vergist is heel bepalend voor de uiteindelijke smaak.

6. #Rijpen

Net als wijn, moet ook bier ‘volwassen’ worden. Dat duurt gemiddeld een week of twee. Iets langer zelfs als het gaat om het brouwen van zwaardere bieren. De scherpe randjes van het bier maken nu plaats voor vrolijke rondingen.

7. #Bottelen en inpakken maar!

Vlak voor het bottelen krijgt élk flesje of fust nog éénmaal een mini-snufje suiker toegediend en gist het bij een stabiele temperatuur na. (Nagisting op de fles noemen we dat). Na nog eens drie weken verpakken we ons bier in dozen en sturen we onze Brouwdokpints de wijde wereld in. Op naar alle liefhebbers van puur craft bier!

 

 

Openingstijden

ZO-MA-DI-WO  11:00 - 18:00
DO  11:00 - 21:00
VRIJ-ZAT  11:00 - 23:00

Social media

Volg ons!

9,5Review LogoWij scoren een 9,5 op Google reviews

Het Brouwdok

Nieuwe Willemskade 8
8862 RZ Harlingen
Nederland Bekijk op Google Maps

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »